top of page

Παγκόσμια Ημέρα Θηλασμού


Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού

⚠️ Trigger Warning ⚠️


Παίρνω την αφορμή της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού για να αγγίξω όσο πιο απαλά μπορώ το θέμα του θηλασμού, μετά από πολύ, πολύ καιρό.

Θεωρώ πως τα καλά του θηλασμού είναι ευτυχώς πλέον αρκετά διαδεδομένα κ τεκμηριωμένα, κ δεν χρειάζονται μία ακόμα επανάληψη από μένα.


Λίγα θέματα είναι τόσο ευαίσθητα στον τομέα της μητρότητας, όσο αυτό του θηλασμού.

Είναι ο λόγος που αποφεύγω να αναφέρομαι στον θηλασμό στο διαδίκτυο, παρότι είναι τεράστιο κομμάτι της επαγγελματικής κ της προσωπικής μου ζωής.

Είναι ένα θέμα που πληγώνει πολύ.

Είναι ένα θέμα που φανατίζει πολύ.

Είναι προσωπικό.

Είναι κοινωνικό.

Είναι πολιτικό.


Ο θηλασμός προσφέρει πολλές δυνατότητες.

Έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη σχέση μητέρας-παιδιού.

Έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.

Έχει τη δυνατότητα να το προστατεύσει από αλλεργίες και ασθένειες, όπως κ τη μητέρα από παθήσεις και καρκίνους.

Τη δυνατότητα.

Δεν συμβαίνει πάντα.

Δεν συμβαίνει απόλυτα.

Δεν είναι τόσο απλό.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημεία παραπληροφόρησης, και οδηγεί στην ματαίωση, το μπέρδεμα κ την απελπισία πολλών γυναικών.


Ο θηλασμός είναι καλός για το μωρό, όταν η μαμά ΜΠΟΡΕΙ κ ΘΕΛΕΙ να θηλάσει.

Ακόμα κ στα πιο όμορφα ταξίδια του, ο θηλασμός έχει στιγμές ανείπωτης δυσκολίας. Είναι επίπονος. Είναι εξαντλητικός. Είναι σχέση. Είναι το σώμα σου.

Η σωστή πληροφόρηση, η τεχνική γνώση και η συναισθηματική υποστήριξη είναι απαραίτητοι διευκολυντές της ικανότητας και της επιθυμίας μιας μητέρας να θηλάσει.

Όπως τόσα βασικά στοιχεία της γονεϊκότητας, έτσι κ ο θηλασμός, είναι γνώση που έχει χαθεί πολιτισμικά.


Πολλοί από εμάς δεν έχουμε θηλάσει ως μωρά, από καθόλου έως μερικές εβδομάδες.

Πολλοί από εμάς δεν έχουμε βιώσει τον θηλασμό στην καθημερινότητά μας, από κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, πριν γίνουμε γονείς.

Πολλοί από εμάς έχουμε γίνει 30 ή 40 χρονών, χωρίς να έχουμε καν δει ποτέ μας live κάποια μητέρα να θηλάζει.

Οι συνέπειες που έχει αυτή η έλλειψη εξοικείωσης, σε συνδυασμό με την τόσο αυξημένη απομόνωση των πυρηνικών οικογενειών στον δυτικοευρωπαϊκό μας πολιτισμό, συχνά είναι καθοριστικές για την έκβαση κ την αντίληψη του θηλασμού μίας μητέρας.


Προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτή η έλλειψη πλαισιακής γνώσης, είναι απαραίτητες κάποιες πράξεις σε συστημικό κ οργανωτικό επίπεδο.

Είναι αναγκαίο να υπάρχουν εύκολα προσβάσιμοι ειδικοί (μαίες, σύμβουλοι θηλασμού, κλπ) που να μπορούν να κατευθύνουν και να στηρίξουν τους γονείς που το έχουν ανάγκη καθόλη τη διάρκεια του θηλασμού και του αποθηλασμού. Ιδανικά δημόσια, όχι μόνο ιδιωτικά.


Είναι αναγκαίο να υπάρχουν κ να εφαρμόζονται νόμοι που να προστατεύουν τη γυναίκα που θηλάζει, για όσο καιρό θηλάζει, στη δουλειά κ στην κοινωνία.

Είναι αναγκαίο να υπάρχουν εγκαταστάσεις κατάλληλες για τις μητέρες που θηλάζουν εκτός σπιτιού, σε δημόσιους κ ιδιωτικούς χώρους, όταν επιθυμούν ή χρειάζονται μία περισσότερη ιδιωτικότητα.

Είναι αναγκαίο να υπάρχει βασική γνώση κ διαπαιδαγώγηση περί θηλασμού από το Δημοτικό, ως μία από τις πιο φυσιολογικές και μέχρι πρόσφατα απαραίτητες για την επιβίωση του ανθρώπου, λειτουργίες.

Η λίστα συνεχίζεται.


Θέλω να φύγει το ενδιαφέρον από το ατομικό κ να πάει στο συστημικό.

Θέλω να σταματήσουμε να εστιάζουμε στο αν, πώς κ για πόσο θήλασε μία μητέρα και να ασχοληθούμε με όλα αυτά που κάνουν οι κυβερνήσεις για να διευκολύνουν την θέση της μητέρας.

Θέλω να προσφέρουμε στήριξη και αποδοχή σε κάθε μητέρα.

Αυτά κ άλλα πολλά ελπίζω κ προσπαθώ μέσα από τη δουλειά μου κ την προσωπική μου ζωή.


Art: @peachymama.official [Instagram]

15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page