Μεγάλα Μωρά

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού σας από
τα δύο μέχρι τα πέντε έτη

Εισαγωγή

“Γιατί έχει ξεσπάσματα θυμού;”
“Πώς μπορώ να ελέγξω τις αντιδράσεις μου και να είμαι πιο ήρεμος;”
“Πώς μπορώ να την βοηθήσω να είναι εκείνη πιο ήρεμη;”
“Είναι χειριστικός;”
“Πώς μπορώ να της βάζω όρια, χωρίς φωνές;”
“Πώς μπορώ να τον μεγαλώσω με υψηλή αυτοεκτίμηση;”

Το μωρό σας βρίσκεται στην κρίσιμη μετάβαση μεταξύ βρεφικής και παιδικής ηλικίας, και όλα μοιάζουν δύσκολα. Έχει κατακτήσει τόσες πολλές δεξιότητες και, ταυτόχρονα, άλλες τόσες το δυσκολεύουν. Σε πολλούς τομείς είναι ένα μικρό παιδί. Σε άλλους, ένα ‘μεγάλο μωρό’.

Ελάτε να μάθουμε τι συμβαίνει μέσα σε αυτό το μικρό κεφαλάκι, γιατί δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και πώς μπορείτε εσείς να το βοηθήσετε, χωρίς θυμό και ένταση.

Το σεμινάριο ΜΕΓΑΛΑ ΜΩΡΑ είναι η συνέχεια του πρωτότυπου επιτυχημένου διαδραστικού σεμιναρίου 1270 ΜΕΡΕΣ. Είναι ιδιαίτερο στον συνδυασμό σύγχρονων επιστημονικών ευρημάτων νευροψυχολογίας και δοκιμασμένων διαπολιτισμικών γονεϊκών προσεγγίσεων. Με άλλα λόγια, θα δούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις καλύτερες γνώσεις από δύο διαφορετικούς κόσμους: την Δυτικο-ευρωπαϊκή μας επιστημονική γνώση και την παραδοσιακή εμπειρική γνώση αρχαίων ειρηνικών πολιτισμών ανά τον κόσμο.

Θα θυμηθούμε τις βασικές αρχές της ανάπτυξης του εγκεφάλου και πώς οι συνάψεις που δημιουργούνται μεταξύ των νευρώνων, μέσα από τις καθημερινές εμπειρίες, συνδέονται με την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Θα δούμε τι συμβαίνει στο κεφαλάκι τους όταν έχουν κάποια σύγκρουση, πώς να βάζουμε όρια και ποια όρια είναι κατάλληλα, πώς να διαχειριζόμαστε τα ξεσπάσματά τους, πώς να αποφεύγουμε τα δικά μας ξεσπάσματα και πώς να επανασυνδεόμαστε. Θα μάθουμε ποιες προσδοκίες είναι κατάλληλες σε κάθε αναπτυξιακή περίοδο.

Πέρα από την διαχείριση συναισθηματικών κρίσεων, θα μάθουμε τι χρειάζεται να κάνουμε για να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοεκτίμηση και αυτονομία, με ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη και με καλές κοινωνικές δεξιότητες.

Μέσα από αυτόν τον πρωτότυπο επιμορφωτικό κύκλο διαδραστικών ομάδων για (σχετικά) νέους γονείς, θα καλύψουμε πέντε γενικές ενότητες:

  • Ανάπτυξη του εγκεφάλου και συναισθηματική νοημοσύνη
  • Σχέση και επικοινωνία γονέα-παιδιού
  • Οριοθέτηση με ενσυναίσθηση
  • Αυτοεκτίμηση και αυτονομία
  • Αυτοφροντίδα γονέα

Θα μοιραστούμε σκέψεις, προβληματισμούς και μικρές νίκες με άλλους γονείς. ​

Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερο ως προς τη δομή του, καθώς συνδυάζει τέσσερις ενότητες δραστηριοτήτων:

  • το επιμορφωτικό κομμάτι, κατά το οποίο θα σας μεταδώσω απλοποιημένα σύγχρονα ερευνητικά ευρήματα για τη νευρολογική ανάπτυξη των μωρών και τι την επηρεάζει στο περιβάλλον τους
  • το πρακτικό κομμάτι, όπου θα εστιάσουμε στην πρακτική εφαρμογή των ερευνητικών ευρημάτων και τι σημαίνουν στην πράξη για τη ζωή μας με τα μικρά μας, μέσα από την επίλυση καθημερινών παραδειγμάτων από τη ζωή σας
  • το κοινωνικό κομμάτι, καθώς θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε και να συνδεθείτε με άλλους γονείς και να δημιουργήσετε επαφές που ίσως διαρκέσουν και πέρα από το πρόγραμμα αυτό
  • το υποστηρικτικό κομμάτι, όπου θα σας δοθεί ο χώρος για αναστοχασμό και για να εκφράσετε με ασφάλεια τους όποιους φόβους σας, δυσκολίες ή απορίες, και να λάβετε απαντήσεις, στήριξη και καθοδήγηση.

Πέρα από το υλικό που θα παραδοθεί προφορικά κατά τις συναντήσεις και την εμπειρική γνώση που θα αποκομίσετε μέσα από δραστηριότητες, θα σας αποσταλεί βοηθητικό υλικό σε μορφή pdf, αποκλειστικά σχεδιασμένο για αυτό το πρόγραμμα, για να συνεχίσετε να βάζετε σε εφαρμογή όλα όσα θα μάθουμε.

Το ΜΕΓΑΛΑ ΜΩΡΑ είναι διαδραστικό και το ακριβές περιεχόμενό του θα εξαρτηθεί από τις απορίες και τα κενά των συμμετεχόντων. Συνεπώς ο κάθε κύκλος θα είναι ελαφρώς διαφορετικός από τους υπόλοιπους.

 

“Μέσα από τη συρρύθμιση, θα οδηγηθεί στην αυτορρύθμιση.
Όταν ανακτήσουμε τον έλεγχο, θα τον αποκτήσει και το μικρό μας.”
– Δρ Ευρυδίκη Ζαφειρίου

Πληροφορίες

Σε ποιους απευθύνεται

Γονείς παιδιών 2 – 5 ετών

Συχνότητα

Εβδομαδιαία

Διάρκεια

120 λεπτά x2

Σύνολο συναντήσεων

2 (120 λεπτά η κάθε συνάντηση)

Αριθμός συμμετεχόντων

8-10 ζευγάρια

Της Δρ Ζαφειρίου, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Σύμβουλος Γονέων και Εκπαιδευτικών